Noutăți

Dragobete - iubeşte româneşte!

Publicat în: 24 Februarie 2022
Categorii:

Sursa foto: www.stiinta-pentru-toti.blogspot.com


Dragobete - iubeşte româneşte!

 

Dacă veţi fi tentaţi să scotociţi un pic printre miturile, legendele, ori numai printre obiceiurile noastre străvechi, veţi fi de acord că Dragobete al nostru îi depăşeşte pe Cupidon şi Eros, fiind mult mai întreprinzător. 

Mai întâi să spunem că e fiul Dochiei şi vine spre noi din credinţele dacilor. Dragobete nu era doar un zeu al iubirii, ci prezenţa lui marca începutul primăverii. Printre altele  însufleţea păsările care, până la sosirea lui, trebuiau să-şi afle perechea, ca să-şi întocmească un cuib şi să nu rămână singure şi fără pui în acel an. După acelaşi model, fetele şi flăcăii se întâlneau pentru ca dragostea lor să ţină tot anul, iar pe Dragobete îl sărbătoreau culegând flori şi distrându-se împreună. Pentru că, Dragobete nu e doar patronul tinerilor îndrăgostiţi, ci e responsabilul legendar al bunei dispoziţii şi al petrecerilor. În unele locuri, el purta numele de Năvalnic şi întruchipa un tânăr chipeş şi iubăreţ care sucea capul fetelor. Însă nu trebuie să îl priviţi ca pe un uşuratec al mitologiei româneşti, pentru că se ştia prea bine că un sărut în ziua de Dragobete făcea cât o logodnă.

Să nu credeţi că Dragobetele nu are semnificaţii şi pentru gospodarii trecuţi de vârsta primilor fiori ai dragostei.

În această zi era musai ca cei ai casei să se îngrijească de tot păsăretul din ogradă, să nu taie nicio pasăre şi în plus să hrănească chiar şi păsările cerului care le ajungeau în curte şi să le protejeze. Totul pentru a nu strica rostul împerecherilor, căci aşa spuneau învăţăturile ce se cereau respectate în zi de Dragobete.

Mai multe articole din categoria "blog"