Noutăți

High Level e obiectivul permanent al Sergianei pentru certificarea IFS Food

Publicat în: 01 August 2019
Categorii:

High Level e obiectivul permanent al Sergianei pentru certificarea IFS Food

 

“Odata cu obtinerea certificatului IFS in anii anteriori, pentru noi s-a deschis un nou traseu de certificari si recertificari. Nu gresesc daca spun ca in aceasta directie lucram in permanenta, chiar si acum (n.n. – 15 martie) cind traversam etape noi de auditare. Obiectivul nostru este sa obtinem certificarea IFS la standard High Level.” Acest fragment dintr-o declaratie anterioara a managerului de productie Ramona Muntean este cea mai buna introducere atunci cind ne propunem sa vorbim despre Sergiana Poiana Marului si certificarile internationale de calitate. O  corectura este insa admisa: intre timp obiectivul nostru a devenit pastrarea cotatiei High Level in ceea ce priveste certificarea IFS Food. Asta deoarece rezultatele auditarilor de calitate care duc la obtinerea certificarii ne situeaza de mai mult timp pe o treapta corespunzatoare cotatiei High Level.

O scurta paranteza ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine ce este si care este mecanismul de acordare a acestei certificari. Standardul alimentar IFS (International Food Standard) este recunoscut la nivel international de catre Global Food Safety Initiative, un forum  care dezvolta la scara mondiala sisteme si masuri pentru imbunatatirea permanenta a sigurantei alimentare.

Certificarile acordate  in baza acestor standarde se obtin in urma unei auditari generale din punct de vedere al calitatii, aceasta presupunind analiza parametrilor de productie si a tuturor proceselor tehnologice desfasurate in unitatea de productie. Mai mult chiar, atunci cind procesele respective au implicatii  in directia calitatii produselor, auditarea depaseste limitele unitatii de productie. Sistemul de evaluare presupune acordarea unui punctaj procentual care masoara indeplinirea sau neindeplinirea cerintelor  pentru fiecare capitol al standardului. “Standardele evolueaza si ele, de la an la an sunt completate cu noi cerinte, pot aparea chiar si capitole noi.

De aceea recertificarile si rezultatele pe care le-am obtinut la aceste auditari  sunt importante si demonstreaza ca si noi evoluam in pas cu cerintele internationale” – a subliniat in aceasta directie  Adriana Chima, manager de calitate. Ea a aratat ca un capitol la care Sergiana Poiana Marului a obtinut punctaj maxim este evaluarea furnizorilor din punct de vedere al sigurantei alimentare si a autenticitatii produselor achizitionate de la acestia. “ Frauda alimentara este un nou capitol din versiunea de anul acesta a standardului si vizeaza evaluarea furnizorilor din punctul de vedere al potentialelor falsificari in ceea ce priveste produsele livrate” – a adaugat ea dind  un exemplu de innoire a standardelor. Ea a mentionat ca punctajul  obtinut in aceasta directie este rezultatul colaborarii directe cu furnizorii care sunt mentinuti de multi ani pentru ca au inteles si raspund  solicitarilor privind calitatea produselor.

Referindu-se la capitolul imbunatatiri ale capacitatii de urmarire a procesului de fabricatie, Adriana Chima a nominalizat dezvoltarea softului de control al procesului tehnologic si perfectionarea constanta a analizei de management a fiecarui modul de pe acest traseu. Un exemplu referitor la preocuparea pentru siguranta alimentara, dincolo de tot ce inseamna investitiile in utilaje performante si modernizarea spatiilor de productie, a fost achizitionarea unui tester mobil performant care le permite tehnologilor sa faca analize chiar in spatiile de productie, fara sa se deplaseze in laborator. Aceste analize  se fac rapid si cu mare precizie, iar controlul riscului de contaminare microbiologica a devenit mai lesne de realizat oricind si in orice punct al traseului de productie. “Pentru consumatorii produselor Sergiana, certificarea IFS inseamna, in primul rind, siguranta alimentara. Asta se traduce prin faptul ca tot ce producem la Poiana Marului respecta normele si standardele locale si internationale ale industriei alimentare, iar tot ce este inscris pe eticheta este real adevarat” – a concluzionat Adriana Chima.

In final, desi nu reprezinta inca o informatie oficiala, simtim nevoia sa spunem ca auditarile IFS finalizate in luna iulie arata  o crestere a punctajului obtinut de producatorul Sergiana Prodimpex in rapor cu rezultatele din 2018, de la 95%, la 98%. Cu alte cuvinte, marca Sergiana Poiana Marului ramine High Level.

Mai multe articole din categoria "blog"