Noutăți

Reţeta Sergiana - Călăia din Poiana Mărului

Publicat în: 22 Februarie 2023
Categorii:
  • Pizza Salami

 

  • Timp de gătire:  120 de minute       Număr de porţii: 2
  •  

  • Ingrediente:

Aluat:
600g Făină pentru pâine

300g Cartofi fierţi zdrobiţi

25g Drojdie proaspătă (1 lingură sau 100g maia)

400ml Apă

1/2 pahar Apă călduţă 

1 linguriţă Zahăr, faină

1 lingură Sare 

Umplutură:
200g Zahăr 

100g Nucă măcinată 

5 Ouă întregi

1 Gălbenuş pentru uns

2 linguri Untură

1 lingură Scorţişoară pudră

1 lingură Cuişoare pudră

1 lingură Fincen pudră

 

  • Mod de preparare:

Se cerne făina, se adaugă cartofii zdrobiți și sarea. În mijloc se face un cuib unde se pune drojdia fărâmițată, cu ½ pahar apă călduță și o lingură de zahăr. Se acoperă cu puțină făină și se lasă la căldură, o jumătate de oră. Apoi se adaugă apă și se frământă bine până ce aluatul nu se mai lipește de mâini. Compoziția obținută se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la temperatura camerei până își dublează volumul.


Între timp se pregătește umplutura din 5 ouă întregi, 2 linguri de untură (lăsată în prealabil la căldură să nu fie tare), zahărul, condimentele și nuca. Aluatul se împarte în două părți egale. Se întinde precum cozonacul și se adaugă jumătate din compoziție. Se rulează ca un cozonac și se așează în tava unsă cu puțină untură. La fel și cu aluatul rămas. Pe deasupra se unge cu un gălbenuș de ou. Se bagă în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade pentru 60 minute sau în cuptorul încins pe lemne.

Mai multe articole din categoria "retete"