Noutăți

Reţeta Sergiana - Ceaunu' lu' Tuşa

Publicat în: 27 Ianuarie 2023
Categorii:
  • Ceaunu' lu' Tuşa

  • Timp de gătire:  20-60 de minute       Număr de porţii: 1

 

  • Ingrediente:

Ceafă ( sau pulpă ) de porc 150g

Coaste de porc 150g

Cârnaţi Poiana Mărului 150g

Mămăligă, Salată de varză murată – după poftă!

Sare, piper şi usturoi - după gust!

 

  • Mod de preparare:

Ţin’te bine, urmează 4 variante în care poţi să pregăteşti Ceaunu’ lu’ Tuşa! Cea mai rapidă şi uşoară e să începi cumpărând dintr-o prăvălie Sergiana un borcan de Carne în Untură. Vei descoperi că e de ajuns să scoţi bucăţi de pulpă din recipient,  cu ceva untură pe ele, şi să le încălzeşti la foc domol cam 20 de minute. Între timp ai răgazul să faci o mămăligă şi să toci nişte varză murată. Pentru salată! Asta e varianta cea mai scurtă în care pregăteşti un ceaun. Merită să-i acorzi atenţie pentru că pulpa din borcan e atât de specială, încât e aproape imposibil să o pregăteşti la fel. Iată de ce! Mai întâi carnea se sărează şi se lasă la maturat cam o săptămână, după care se dă scurt la fum, iar apoi se taie în bucăţi care  se prăjesc cam 90 de minute. La final se aşează în borcane şi se sigilează cu untură.

 

Altă variantă, ar fi să pui „în ceaun” coaste, cârnaţi şi pulpa din Borcan. Să ne înţelegem, focul e potrivit, sau mai degrabă domol, decât iute. Mai întâi, dacă tot ai borcanu’ cu pulpă şi untură, pune în tigaiaceaunwokcratiţădetuci nişte unsoare la topit. Urmează coastele, iar după 20 de minute, cârnaţii – musai afumaţi şi din Gama Poiana Mărului, din cei cu cimbru! – şi pulpa din borcan. Acum poţi pune şi mămăliga la foc, pentru că în 20 de minute Ceaunu’ e numai bun de mâncat. A durat cam 40 de minute!

 

Iar acum, încă două variante foarte pe scurt. De fapt ne referim doar la timpii de gătire.

 

Începem cu un mare – dar nedrept – NU! Nu cumperi Carne în Untură, în schimb ai cumpărat pulpă de porc, coaste de porc şi cârnaţi. Tai totul în bucăţi potrivite, dar nu le amesteci! Încălzeşti vasul, pui untură sau ulei –  untura dă gust mai bun şi nici nu-ţi aruncă colesterolu’n aer, mai tare decât uleiul.

 

Mai întâi pui pe foc pulpa, după 20 de minute coastele, iar după alte 20 cârnaţii. Totul durează cam o oră, ştii şitu că totul e relativ. A zis-o Einstein, dar nu în faţa aragazului!

 

A patra variantă: ai ceafă de porc, coaste de porc şi cârnaţii, cei pe care ţi i-am prezentat deja. După acelaşi tipic, mai întâi tai tot, apoi la foc merg coastele, după 20 de minute urmează cârnaţii, iar cefei - dacă e fragedă – îi ajung 10, maxim 15 minute. Durata aproximativă de preparare se învârte pe la 40, cu indulgenţă 45  de minute.

Orice variantă ai alege, nu ai voie să uiţi de mămăligă şi salata de varză murată, iar un borcan de Carne în Untură, de la Sergiana, te va conduce către cea mai gustoasă variantă de Ceaunu’ lu Tuşa. Zău!

 

Mai multe articole din categoria "retete"