Noutăți

Vecinătăţi, Foşnicul şi Mica Unire

Publicat în: 24 Ianuarie 2022
Categorii:


 

Vecinătăţi, Foşnicul şi Mica Unire

 

Vecinătăţile au fost  tipare în care oamenii locului au pus satul ca să-l gospodărească mai bine. Era un mod de administrare a satului prin care nevoile comune erau trecute-mpreună  căci vecinătatea lucra pentru toţi. 


Conducerea revenea unui comitet de trei membri, patronat de un tată de vecini. El judeca supărările şi gâlcevile dintre săteni  şi propunea formule de împăcare ce erau respectate pentru că nimeni nu contesta vocea obştii. 
În timp, vecinătăţile s-au transformat în adevărate case săteşti de ajutor reciproc. Un casier colecta cotizaţii, iar comitetul acorda împrumuturi. 


Organizarea era riguroasă, şi copia harta satului. Chiar şi la Foşnic, cum  era numită în unele locuri Întâlnirea Vecinătăţilor din noaptea de Anul Nou,  mesenii respectau ordinea caselor şi se aşezau vecin, lângă vecin, de parcă ar fi aşternut la masă uliţa şi casele înşirate pe ea. 


Astăzi, ziua vecinătăţilor este o petrecere de iarnă. Ea are loc în satele din zona Cohalm – Rupea  şi în zona Făgăraşului, în 24  Ianuarie şi a rămas o sărbătoare a Unirii Principatelor Române. 
Căci, după 1859, românii din Imperiul Austro Ungar au mutat întâlnirea din Decembrie în Ianuarie ca să poată sărbători Unirea Principatelor. 
Aşa Foşnicul a devenit un bal al portului popular şi o zi de cinstire a Unirii Principatelor cu veselie, cânt şi joc.

 

 

Mai multe articole din categoria "blog"