Noutăți

Ziua Internationala a Pamantului!

Publicat în: 22 Aprilie 2019
Categorii:


Așa după cum bine știți, anul acesta este pentru noi, angajații Sergiana, unul de mare însemnătate. De 25 de ani suntem activi pe piață și cu siguranță dezvoltarea grupului de firme nu se va opri aici. Pentru că ne preocupăm constant de ce livrăm partenerilor, angajaților, clienților și mediului înconjurător am demarat un nou proiect ”Semnătura eco”. Am ales un moment, zicem noi potrivit, pentru a lansa acest proiect, astăzi, când întreaga lume celebrează ”Ziua Internațională a Pământului.”

Prima Zi a Pământului a fost celebrată în Statele Unite ale Americii la data de 22 aprilie 1970. Deoarece s-a bucurat de popularitate în întreaga lume în anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.

Astfel, Ziua Pământului a devenit acel moment în care ar trebui ca noi toți să conștientizăm că Pământul este unic, nu avem altul de rezervă. Avem o datorie morală, unul faţă de celălalt şi toţi faţă de generaţiile viitoare, să avem grijă de planeta noastră să ţi gestionăm responsabil resursele.

Iată câteva lucruri pe care le poţi face şi tu pentru a ajuta Pământul, în fiecare zi:

1. Reduce, reutilizează şi reciclează

Alege produse reutilizabile, alege ambalaje cât mai simple, reciclează în loc să arunci hârtia, ziarele și revistele, plasticul, sticla, precum și dozele de aluminiu. Să îşi spun și de ce?Poate nu știai că:

  • - Sticla aruncată practic nu se descompune, are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici;
  • - O cutie de aluminiu dispare în mod natural în 100 de ani;
  • - Sticlele de plastic practic nu se degradează în mod biologic. Ele se descompun în granule care sunt mâncate de diverse vietăți: pești păsări sau viermi și rămân în stomacul lor până când acestea mor;
  • - Fiecare sticlă de 1,5 litri de Coca-cola reciclată economisește destulă energie pentru a alimenta un bec de 60 de Wați timp de 6 ore.
2.  Foloseşte cumpătat încălzirea și aerul condiționat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei te pot ajuta să economisiți energie atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încălzire sau a costurilor pentru aer condiționat.

3. Conducu înțelept și dacă se poate mai puțin

Cu cât foloseşti mai rar mașina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzină. Așa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încearcă mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

4. Cumpără produse eficiente energetic

Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Încearcă să eviţi tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

5. Încearcă energiile alternative

Dacă ai posibilitatea să foloseşti energii alternative, nu ezita. Deși programele din România nu sunt atât de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o vei recupera în timp și vei contribui la protejarea mediului.

7. Stinge lumina

Când pleci din casă, închide becurile și scoateți din priză aparatura electronică, dacă este posibil. Când eşti acasă, foloseşte lumina doar acolo unde ai nevoie, nu în toată casa și încearcă să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.

8. Plantează un copac

Oriunde: în grădină, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantează un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsura.

9. Când ieși în natură nu arunca nimic la întâmplare

Nu aprinde focul decât în locuri special amenajate și stinge-l la plecare. Nu vă îmbăiați decât în locurile indicate. Nu spălați autovehiculul și nu aruncați produse solide sau lichide în râuri sau lacuri. Adună și aruncă în locurile special amenajate toate gunoaiele pe care le produci.

10. Învățați și încurajați și pe alții

Membrii ai familiei, prieteni, orice apropiat poate fi ajutat să înțeleagă importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicați-le ca orice gest contează!

11. Dezgheaţă cât mai des frigiderul și congelatorul!

Un strat de 4 mm de chiciură dublează consumul de electricitate.

12. Spală la o temperatură joasă atunci când foloseşti mașina de spălat!

Cea mai mare parte din electricitatea utilizată de maşina de spălat rufe servește la încălzirea apei.

13. Când găteşti, pune un capac peste oală pentru a fierbe apa!
14. Citeşte etichetele aparatelor electrocasnice!

Pe ele scrie care sunt mai econome (clasa A, B) şi te va costa mai puţin folosirea lor.

15. Alege legumele şi fructele de sezon care nu necesită un tratament anume pentru conservare şi sunt cultivate în regiunea voastră!
16. Alege produsele locale (alimentaţie, mobilă)!

Astfel transportul negustorilor şi traficul rutier vor fi reduse.

17. Pentru a uda plantele, profită de răcoarea dimineţii şi serii!

Astfel, evaporarea va fi redusă şi plantele vor cere mai puţină apă. Păstrează apa de ploaie pentru a uda grădina!

18. Folosiţi îngrăşăminte naturale: urzici, alge, compost!
Toate astea pentru a permite generațiilor care vor veni să se bucure de ceea ce ne-am bucurat și noi: apă, aer curat, soare, locuri minunate în care să-ți petreci vacanțele. Credezi că merită efortul?
Mai multe articole din categoria "dezvoltare profesionala"